DAN 26: IDEJE ZA PROSTI ČAS

MOJE, TVOJE, NAŠE NOVICE

 

IDEJE ZA PROSTI ČAS

 

Vam je že zmanjkalo IDEJ kaj početi? Jih imate še veliko?

 

Za danes vam ponujam nekaj različnih idej:

 • Lahko se lotite pospravljanja ali preurejanja. Mogoče je čas, da stene dobijo novo barvo? Bi mogoče prestavili mizo tako, da vam bo bolj všeč ali stran postelje. Iz reklam lahko izrežete slike pohištva in si oblikujete svojo idealno sobo. Lahko si z novimi slikami popestrite steno ali v svoj posebni zvezek nalepite slike, ki so vam všeč in dodate kakšno lepo misel.

 

 • Katera opravila delamo doma, da lahko živimo ali da bolj udobno živimo? Si predstavljate, da bi pustili posodo umazano nekaj dni? In vsakič bi vzeli novo iz omare. Po koliko dneh bi jo zmanjkalo? S čim bi potem jedli? Kako bi jo sploh skuhali? Kaj vse še delamo? Pripravljamo hrano, pomivamo, pospravljamo, pometamo, pomivamo, peremo, likamo, skrbimo za vrt, rože, živali… Pri koliko opravilih pomagate, katere znate opraviti sami? Danes se lahko naučite kaj novega. Seveda gre počasi; najprej lahko samo opazujete, potem poizkusite in po nekaj vaje lahko samostojno opravljate delo.

 

 • Verjetno imate doma še veliko družabnih iger, ki se jih lahko greste. Človek ne jezi se, šah, monopoli, karte, stolp, štiri v vrsto, brainbox, zgradi in podri, mogoče naseljenci otoka Catan in druge igre.

 

 • Ste že naredili spomin? Če še niste, je danes super dan za ustvarjanje. Če ste ga uspeli narediti pa je čas, da se pomerite z drugimi. Prav tako se lahko lotite ustvarjanja drugih iger – npr. kviz, človek ne jezi se, tombola (bingo), tri v vrsto s pomočjo zamaškov…

 

 • Igre, za katere potrebuješ samo list papirja in soigralca: potapljanje ladjic, vislice, država-mesto-vas…

 

 • Si trenutno sam oz. sama? Lahko se spopadeš z rubikovo kocko, sestaviš sestavljanko, ustvarjaš z legokockami…

 

 • Ostrimo čute:
 1. TIP

V vrečo skozi katero se nič ne vidi daj nekaj različnih predmetov. Drugemu  s pomočjo rute zaveži oči. Z roko naj seže v vrečko in izbere predmet, ter nato ugiba kaj ima v roki. Sliši se enostavneje, kot je v resnici. Podobno lahko preizkusimo naše druge čute.

 1. OKUS

Pripravimo nekaj različne okusne hrane, drugemu zavežemo oči in nato mu po žlicah ponudimo različno hrano. Drugi nato ugiba kaj ima v ustih.

 1. VONJ

Za vonj pripravimo različne začimbe, sveže rastline, hrano ali ostale dišeče stvari. Drugi mora ugotoviti kaj vonja.

 1. SLUH:

Posnamemo različne zvoke, drugi pa poskuša uganiti kaj bi ta zvok predstavljal.

 

 • Križanke, miselne igre… Pobrskaj po prejšnjih objavah in boš našel kar nekaj stvari za razgibavanje možganov.

 

 • Tudi telo je potrebno razgibati. Koliko časa na dan porabiš za razgibavanje ali telovadbo? Gremo kar sedaj migat 😉

 

 • Učenje je lahko zabavno. S pomočjo raznih poizkusov, se lahko marsikaj naučimo. Ali z opazovanjem. Tudi s pomočjo izobraževalnih oddaj in dokumentarcev spoznamo ogromno novih stvari. V tem času ponujajo veliko brezplačnih vsebin. izkoristite priložnost.

 

Še vi nam pošljite svoje ideje na: urska.senk@cirius-kmanik.si

Urška