DAN 33: BEZEG

MOJE, TVOJE, NAŠE NOVICE

 

BEZEG

 

Trenutno vse cveti, med drugimi je polno cvetov bezga. Ste ga že nabirali?

Bezeg je namreč zelo zdravilen. Pomaga pri številnih težavah, čisti organizem, vzpodbuja delovanje znojnic, pomaga pri prehladih in gripi, saj niža vročino ter lajša kašelj. Utrjuje sluznico v žrelu in nosu in tako krepi tudi odpornost proti okužbam. Pomaga tudi pri sladkorni bolezni in senenem nahodu.

 

NABIRANJE:

Bezeg nabiramo v lepem vremenu in ne takoj po dežju. Nabiramo ga čim bolj stran od ceste, da ni onesnažen s plini. Pri nabiranju smo pozorni, da na steblih ni uši, saj se zelo rade zadržujejo na bezgu. Cvetove ne dajemo v vrečko, temveč v košaro.

 

UPORABA:

  • Lahko ga posušimo za čaj,
  • iz njega pripravimo sok – šabeso
  • ali sirup
  • lahko pa ga tudi ocvremo in pojemo.

 

RECEPTI:

 

ŠABESA

 

Sestavine:

  • 5 litrov vode
  • 15 bezgovih cvetov
  • 400 g sladkorja
  • 3 bio limone
  • ½ dcl vinskega kisa (lahko tudi jabolčnega)

 

Priprava:

V večjo posodo nalijete hladno vodo. Dodate sladkor, na rezine narezane limone, vinski kis in bezgove cvetove. Vse skupaj s kuhalnico dobro premešate in pustite namočeno 1-2dni. Precedite sok v steklenice, lahko tudi plastične, pri vrhu pa pustite nekaj prostora. Pijačo ohladite in jo pijete takšno kot je, lahko pa počakate, da vsebina prične vreti in jo pijete, ko se pojavijo mehurčki (nekje po 14-ih dneh). Takrat je bolj ostrega okusa (rezka), kar nekaterim še bolj ustreza.

 

 

BEZGOV SIRUP

 

Sestavine:

  • 30 bezgovih cvetov
  • 6 dag citronske kisline
  • 3 limone
  • 3 l vode
  • 3 kg sladkorja

 

Priprava:

V vodo namočite oprane in na kolobarje narezane limone. Dodate citronsko kislino in vse skupaj premešate. Posodo pokrijete in pustite stati 24 ur. Vmes večkrat premešate. Iztisnete limone v sok, ga nato precedite skozi gazo ali gosto cedilo in primešate sladkor. Vse skupaj prevrete in vmes večkrat premešate. Še vroč sok sirup nalijete v steklenice in dobro zaprete z zamaški.

 

OCVRTI BEZEG

Sestavine:

  • ¼ l mlačnega mleka
  • Pol čajne žličke soli
  • 220 g moke
  • 3 jajca
  • 12 bezgovih cvetov
  • Maščoba za cvrenje (olje, koksova maščoba…)

 

Priprava:

Naredite čvrst sneg iz beljakov. Mleko, moko in rumenjake umešate skupaj in mešanici dodate sladkor ter sol. Dodate sneg in rahlo premešate. Cvetove bezga posamično pomakate v testo in nato ocvrete na vroči masti. Ocvrtki naj da zlato zarumenijo. Po želji jih lahko potresete s sladkorjem.

 

Uživajte v dobrotah in ostanite zdravi.

 

Urška