DAN 35: ZMOREM

MOJE, TVOJE, NAŠE NOVICE

 

ZMOREM VEČ KOT SI MISLIM

 

Kako ste? Zares, kako ste? Velikokrat namreč že iz navade rečemo, da smo v redu. Pa smo res? Razmislimo, kako se v resnici počutimo. Nekateri predvidevam da odlično, nekateri v stalni negotovosti… Kako bo sedaj, gremo vsi v šolo ali ne? Kako se bo zaključilo šolsko leto? Nekateri se lahko počutite zelo slabo. Za spodbudo in navdih objavljam video Nika Vujicica, s katerim je nagovoril mlade. Posnetek je malo starejši (iz leta 2016), še iz časov, ko je bilo normalno, da je veliko ljudi na neki prireditvi, koncertu, predavanju… Upamo, da bo stanje kmalu bolje, a zaenkrat nam je omogočeno, da si lahko marsikaj ogledam zastonj, preko računalnika.

Tema o kateri med drugim spregovori, je nasilje in je aktualna v vseh časih. Ljudje znamo biti včasih zelo nesramna bitja in upam da niste v skupini, ki bi doživljali nasilje in upam da niti niste v skupini, ki bi izvajali nasilje (z besedami, zbadanjem, preko spleta ali fizično). Tisti, ki doživljate stisko, to vsekakor nekomu zaupajte. Staršem, učiteljem, vzgojiteljem, svetovalni službi, lahko pokličete na anonimni telefon.

Najbolj znan je TOM telefon. Namenjen je predvsem otrokom in mladim do 26.leta, klici so brezplačni, številka pa je: 116 111. Lahko jim tudi pišete na mail: tom@zpms.si ali se oglasite na njihovi spletni klepetalnici.

Pomoč za mlade je na voljo tudi na spletni strani To sem jaz.

 

Ob ogledu posnetka, si lahko zastavimo naslednja vprašanja in poskušamo odgovoriti nanje:

  • Se lahko tudi jaz kdaj pohecam iz lastnih pomanjkljivosti?
  • Kako lahko slabe stvari obrnem v dobro?
  • Kako pomagati nekomu, ki je v stiski?
  • Na koga se lahko obrnem, če imam težave?
  • Lahko na svoje težave pogledam od daleč? Jih sprejmem? In si dam čas za iskanje rešitev.

 

Prijetno gledanje, zabavno in poučno za vse.