Tadeja Belšak

Komplementaren pristop z zvočnimi posodami v specialni in rehabilitacijski pedagogiki

Velika kovinska posoda sedi težko na moji dlani. Po zgornjem robu posode nežno

udarim z udarjalom (maleto). Prevzame me brneč, pojoč zvok. Globoki drhteči

pridušeni toni postopoma prehajajo v alikvotne tone. Posodo udarim

še enkrat in nato še enkrat. Bolj kot jo udarim, bolj je soba, v

kateri sedim, napolnjena z zvokom. Ta zvok me pomirja.

Počasi izgubljam zavest o času in prostoru.

Živim v zvoku in zvok živi v meni

(Eva Rudy Jansen)

Zvočna harmonizacija procesov v telesu z zvočnimi posodami je komplementarna terapevtska metoda sproščanja, ki pozitivno vpliva na posameznikovo zdravstveno stanje. Izvaja se z zvočnimi posodami, ki se polagajo na oblečeno telo. Zvočne posode se nežno ozvočijo s palico in tako pridobimo vibracije, ki se prenašajo na telo in nudijo občutek ugodja in sproščenosti. Prenos zvočnih vibracij na telo se zgodi ob dejstvu, da zvok vpliva praktično na vse celice v našem telesu, ker vsebujejo vodo (Hess, 2011). Slednje pomeni, da se fizične vibracije zvočnih posod prenašajo skozi kožo, telesna tkiva, telesne votline, organe in kosti po celem telesu.

Zvočna harmonizacija deluje na osnovi percepcije zvoka in procesiranje le tega. Ton zvočne posode se percipira kot slušni dražljaj, zvočna vibracija pa vibrotaktilni dražljaj. Procesiranje slušnih in vibrotaktilnih stimulacij je kompleksen proces. Zvok spreminja vzorce možganskih valov (Hess, 2011), zato ga terapevti velikokrat uporabljajo za sproščanje, koncentracijo, učenje, ustvarjalnost ter povišano zavedanje o lastnem telesu.

Danes se zvočna metoda Peter Hess® uspešno uporablja v številnih poklicih na področju izobraževanja, svetovanja, terapije in zdravja. Uporaba zvočnih posod je priporočljiva pri akutnih telesnih težavah, kot podpora pri celjenju (poškodovani diski, boleči sklepi, bolečine, prebavne težave, težave s srcem, slaba cirkulacija) in pri številnih drugih zdravstvenih težavah, saj sprošča in lajša bolečine. V terapiji in psihoterapiji se je zvočna harmonizacija izkazala kot odličen način za globoko sprostitev klienta v zelo kratkem času, uspešno pa se tudi uporablja pri pripravi na porod in rojstvo otroka, v vrtcih in šolah, domovih upokojencev in negovalcev, pri delu z ljudmi s posebnimi potrebami, logopedskih terapijah, skrbi za umirajoče in oskrbi živali.

Cilj zvočnih metod Petra Hess® je vedno korist in promocija zdravja – salutogeneza.

Z zvočno harmonizacijo s terapevtskimi zvočnimi posodami po metodi Peter Hess® se v Strokovnem centru za gibalno ovirane otroke in mladostnike ukvarjata profesorici specialne in rehabilitacijske pedagogike Tadeja Belšak in Nina Pantić Ćehajić.

Vir

Peter Hess. Skript zur Ausbildung in der Peter Hess-Klangmassage (Peter Hess Institut, 2011).