DAN 14: POČITNICE

MOJE, TVOJE, NAŠE NOVICE

 

POČITNICE

 

Prišli smo do konca tedna in do počitnic. Ker ste pridno delali za šolo, vam pripada tudi počitek. Kako ga boste izkoristili? Ker ste že tako ogromno za računalniki, tablicami, mobiteli…, priporočam, da se odpočijete tudi od teh naprav. In ker večinoma sedimo, je sedaj čas za gibanje. Na svežem zraku ali ob najljubši glasbi.

Kotičke imate urejene? Vse od šolskih,  do tistih namenjenih za telovadbo, ustvarjanje, igro, do balkona za kartanje ali terase za piknike. Trenutno samo z družino.

 

Če imate že vse pospravljeno, ali vam to delo ne diši preveč in imate doma vrt, se preizkusite v vrtnarjenju. Prijetno je kopati po zemlji, vsaditi semena in opazovati kako raste. Če nimate vrta, pa imate balkon, si lahko nekaj stvari posadite v korita in dobite mini vrt. Vedno pa so dobrodošla zelišča posajena v lončkih in postavljena blizu okna. Prijetno dišijo, lepo izgledajo in še uporabna so pri kuhanju.

 

 

Tudi kuhanja se je dobro naučiti, če ne zaradi vsega ostalega, že vsaj zato, da si lahko pripravimo tisto, kar si želimo jesti. Kar nekaj prispevkov je prišlo na to temo, tako da priporočam, da preizkusite vse te jedi in sladice. Danes pa naš kuhar Žan pripravlja odlično sladico, Jabolčni drobljenec.

 

 

 

Kaj pa vsa kolesa, rolarji, kotalke, vozički… Sedaj je malo manj prometa in tako boljši pogoji za vožnjo po ulici (previdno seveda!). Pa žoge, tiste male in velike, od tenisa do košarke, nogometa in mnogo drugih iger. Gole si lahko določite z raznimi pripomočki, tudi čevlji, koš pa si naredite iz stare posode….

 

 

Vabim vas tudi, da si ogledate DOM-ačo stran, ki je spletna stran CIRIUS doma in kjer najdete kar nekaj idej za ustvarjanje in ostalo.

Tudi branje knjige na soncu, v pol ležečem položaju, zraven pa limonada… In malo dalj spanja zjutraj… Ah… Počitnice… 🙂 Uživajte.

 

HVALEŽNOST

 

Danes lahko nekaj misli namenimo še hvaležnosti. Pomislimo na druge za kaj smo jim hvaležni.

Kaj je sploh hvaležnost? To je občutek zadovoljstva ob spoznanju, da nekaj imamo ali pa bomo imeli. Nekaj za kar lahko rečemo hvala in zares tako mislimo. Npr. hvala, ker si mi pomagal pri domači nalogi. Hvala, ker si se šel z mano igrati. Hvala, ker si mi rekel, da sem to dobro naredil. Hvala, ker si mi kupil najljubšo čokolado. Hvala, ker ti lahko zaupam. Hvala, ker si moj prijatelj. Hvala, ker…  Dodajte svoje misli, za kaj ste hvaležni.

Ko razmišljamo o hvaležnosti, se v nas sproži dobra volja. Ko razmišljamo kaj vse smo lepega doživeli, povzroči, da vidimo in doživimo še več lepega. Saj veste v smislu: »kdor išče, ta najde«. Tako najdemo lepe in pozitivne stvari. Zato smo tudi bolj srečni v življenju. Lažje se spoprimemo s težavami, tudi ljudje so potem radi v stiku z nami.

Lahko je govoriti o pozitivnosti, kadar se dobro počutimo, ko pa nam gre vse narobe, si pa niti predstavljati ne moremo, da bi bili pozitivni in veseli… Takrat vseeno lahko poskušamo našteti pet stvari, za katere smo lahko hvaležni. Mogoče samo to, da lahko slišimo, vidimo. Mogoče za prijatelje, za nasmeh, ki ste ga dobili ali podarili, za dobro kosilo… Za sonce ki sveti in nam daje svetlobo in nas greje.

Napišite za kaj vse ste hvaležni in pošljite na: urska.senk@cirius-kamnik.si

 

Za kaj sem jaz hvaležna?

 

 

Najprej za vas, otroci in mladostniki. Za svojo skupino, ki me vedno spravi v dobro volj, za vse tiste, s katerimi delam, vsak dan me kaj novega naučite.

Hvaležna sem za vas starše, ker opravljate odgovorno, včasih naporno in hkrati zelo lepo delo, ko vzgajate svoje otroke.

Za sodelavce… ker so preprosto najboljši.

Za družino in prijatelje, ker je z njimi življenje bolj pisano.

Za življenje, ki je polno lepih presenečenj.

Za vse ovire, ker mi pomagajo rasti in iskati nove rešitve.

Hvaležna sem za čudovito naravo. Za čisto vodo, ki priteče iz pipe. Za dom. Za zdravje.

Hvaležna sem za… Toliko stvari, da bi težko vse napisala…

In malo obrnjen pogled: hvaležna sem za kup neopranih cunj, ker to pomeni, da imam dovolj za obleči. Za kup umazane posode, ker to pomeni da imam hrano. 😉

 

 

Hvaležna sem tudi za čokoladoooo 🙂 Če jo je preveč, potem ni več dobra, kaj šele zdrava, a kakšen košček sem ter tja, je dober tudi za možgane. Bolj kot je čokolada temna, bolj je zdrava.

Ste že kdaj bili na festivalu čokolade? Ta vikend imate možnost virtualnega vpogleda v dogodek. Zbrani so tudi okusni recepti, ki jih lahko preizkusite. Link do spletne strani:

https://www.radolca.si/sl/blog/festival-cokolade-letos-si-ga-pricarajte-doma

 

 

Se beremo…

 

Urška