DAN 10: PRAZNOVANJE

MOJE, TVOJE, NAŠE NOVICE

 

PRAZNOVANJE

 

Nekateri praznujete rojstni dan ravno v tem času, ko ne morete povabiti prijateljev in sorodnikov, da bi se lahko skupaj poveselili. Lahko pa se vseeno znajdete in praznujete malo drugače. Tisti, ki ste že praznovali, povejte svoje izkušnje in predlagajte ideje za ostale. Pošljite jih na: urska.senk@cirius-kamnik.si

 

Že samo načrtovanje praznovanja je lahko zabavno in nas spravi v dobro voljo. Mogoče si želimo torte, obiskov ali pa se najbolj veselimo daril. Tokrat imamo priložnost, da se spomnimo, da darila niso toliko pomembna, da fizična bližina ni vedno nujna, da lahko neka oseba veliko misli na nas, čeprav je daleč stran. In z malo domišljije in iznajdljivosti lahko naredimo najlepše praznovanje.

 

Vsekakor ima svoj čar, če uspemo sami ali s pomočjo staršev speči svojo TORTO. Lahko je to tudi sladica v kozarcu, ali domači sladoled. Namesto obiskov lahko organizirate srečanje preko raznih programov, npr. skyp, zoom itd.

 

Če imate radi naravo, razmislite o možnosti PIKNIKA V NARAVI z družinskimi člani. Pripravite nekaj hrane, npr. posebne sendviče, solate, za sladico narezano sadje ali kos torte, ki ste jo spekli. Potrebujete še kakšno odejo, da se lahko usedete na tla. Kozarec pijače. Lahko je to limonada ali ledeni čaj, ki ga pripravite doma (skuhate malo močnejši čaj, ohlajenemu po želji dodate koščke sadja, malo medu in nekaj kock ledu).

 

Mogoče praznuje kdo od vaših najbližjih? Presenetite ga s svojo izvirnostjo.

Lahko sami izdelate DARILO. Ali je to voščilnica, nabran šopek rož, pripravljeno kosilo ali zajtrk v postelji, priprava sladice ali pomoč pri delu. Lahko podarite darilni bon, na katerem ponudite masažo ali enotedensko pomivanje posode, sesanje… Včasih je sicer dovolj samo prijazen pogled, iskreno voščilo, poljub ali lepa misel. Največkrat pa je tako, da več truda ko vložimo, bolj smo sami zadovoljni in večja je hvaležnost obdarovanca. In naš trud je s tem poplačan.

 

Če praznuje brat ali sestra (pa tudi zase) lahko organizirate razne igre. Nekaj idej:

– ISKANJE SKRITEGA ZAKLADA (opis najdeš na tej strani)

 

– POLIGON – pripraviš razne naloge, ki jih mora vsak član družine opraviti, npr.: 10x se zavrti okoli svoje osi, nato vijugaj med danimi ovirami, 5x se skloni, kolikor daleč zmoreš, nato vrzi žogico v prazen koš za smeti. Na voljo imaš tri poizkuse, drugače se vrni na začetek. Dodaj še svoje naloge.

 

– BOWLING s pomočjo plastičnih steklenic ali lončkov in žoge, ki jih postaviš v trikotnik ali narediš celo piramido.

 

– LONČKI IN VODA so dobra kombinacija kadar je zunaj lepo in toplo vreme. Pri igri moramo npr. prenesti lonček napolnjen z vodo na drugo stran, pri tem pa pazimo, da se ne polijemo.

 

– REZANJE MOKE (igra za malo bolj drzne)

Pripomočki:

 • krožnik
 • moka ali mleti sladkor
 • košček suhega sadja ali čokolade
 • nož za mazanje (lahko tudi žlica)

Na krožniku naredimo kupček moke (ali sladkorja) na vrh položimo košček sadja ali čokolade. Zberemo se v krogu in vsak odreže delček moke in pri tem pazi, da se kupček moke ne podre (podobno kot igra Jenga, le da je tu moka). Tistemu, ki se kupček podre, ima nalogo, da z usti, brez pomoči rok, vzame košček čokolade ali sadja.

 

– PIKNIK SREDI DNEVNE SOBE. Postavite šotor s pomočjo stolov, mize, odej, blazin in drugih pripomočkov. Napeljete lahko tudi lučke. Ko se stemni, si v novem zatočišču pripovedujte zgodbe. Lahko si jo skupaj izmišljujete. Vsak pove en stavek, drugi ga ponovi in doda svoj stavek. Nastane zabavna pripoved, ki jo lahko tudi zapišete. Če so stavki preveč, lahko dodajate samo besede.

 

Dobrodošle so IGRE Z BALONOM, z njimi lahko okrasite sobo. Če jih nekaj časa drgnete ob svojo majico ali pulover, jih naelektrite in če jih približate stropu, bodo tam nekaj časa ostali. Zabavno je, ko kar naenkrat popusti naelektrenost in počasi padajo na tla ali na vas.

 

– PINJATA

Pripomočki:

 • balon
 • časopisni papir
 • moka
 • čopič
 • samolepljivi trak
 • vrvica
 • škarje
 • barvasti papir, prtički ali tempera barve

Izdelava:

Iz moke in vode naredite lepilo. Na napihnjen balon lepite koščke časopisa, tako da papir najprej namočite v lepilo in ga nato nalepite na balon. Prekrijte vso površino, v več slojih. S samolepilnim trakom na vrhu pritrdite vrvico, da boste pinjato lahko obesili. Po vrhu dajte še nekaj slojev papirja. Ko je vse suho, odrežite malo odprtino, skozi njo vzemite ven počeni balon. Nato noter natresite sladkarije in odprtino zalepite s samolepilnim trakom. Pinjata je pripravljena za okraševanje. Potrebujete barvni papir, barvne prtičke ali karton… Oblikujete po želji, lahko jo tudi samo pobarvate z tempera barvami.

Ko je pinjata pripravljena, jo obesite nekam, kje je dovolj prostora, vzamete palico in določite pravila za igralce. Vsak naj ima možnost 1x ali 2x udatiti po njej. Zmagovalec je tisti, ki prvi razbije pinjato, pri tem pa se sladkarije razletijo po tleh.

 

Veselo praznovanje!

 

V tem tednu pa še nekdo praznuje…

Naša ljuba Zemlja. Ja, precej je že stara. Ima pa svoj dan, in sicer:

22. APRILA praznujemo svetovni DAN ZEMLJE

 

Vsako leto se ob tem opozori na to, kako lahko skrbimo za varovanje okolja. Letos so v ta namen sodelavci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (Arnes) omogočili ogled filma ŽEJNI SVET. Režiser filma in fotograf Yanna Arthus-Bertrand nam predstavi, da voda ni samoumevna dobrina.

FILM traja 90 minut in bo za ogled na voljo samo ta teden. V petek, 24. aprila, od 12. do 13. ure bo možnost sodelovanja na videokonferenci (dr. Mihaelu Tomanu z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, bo v živo odgovarjal na vprašanja).

 

Več o filmu si lahko preberete na tej strani:

https://sio.si/2020/04/14/vabljeni-k-ogledu-dokumentarnega-filma-zejni-svet/

 

Film pa je dostopen na:

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=u24apoMYhLZUWFYpoVs4R1Li

 

Urška